Webwolf.be

Exif Data

verborgen informatie


Het oog van de camera verraad alles is een bekende uitspraak. Het is echter niet zo zeer het oog van de camera dat alles laat zien, het fotobestand dat de camera maakt laat nog meer zien. Want een foto bevat meer dan een paar nullen en eenen om de foto te laten zien, het bevat ook data. Lees en huiver.

Een van de gevaren van het plaatsen van foto's op internet is dat er zogenaamde EXIF data (EXchangeable Image File format) zit meegebakken met de foto. Sommige smartphones zetten bijvoorbeeld de GPS co-ordinaten in de foto. Lekker handig als men wil weten waar je woont. En als het daar nu eens bij bleef....

Er zijn ook camera's die een thumbnail (verkleinde afbeelding) meeleveren die er voor zorgt dat fotomanagers waaronder ook Windwos verkenner de foto sneller kunnen tonen. Een dame die een foto uitsnede on line zette van haar gezicht, besefte niet dat de thumbnail de originele foto bevatte waarin ze geheel in haar Eva kostuum te bewonderen viel. 

Iedere Microsoft en Google gebruiker raakt wel eens geïrriteerd van de hoeveelheid overtollige gadgets, tools, toeters en bellen die sommige software meelevert. En dan nog niet gesproken over het dwingende karakter van de software. Want vooral bij Microsoft hanteert men het principe "wij denken voor u". En die geeks (developpers) verzinnen steeds nieuwe dingen die u het 'leven makkelijker moeten maken'. Maar niet alles wat kan is ook altijd wenselijk.

En is deze tijd waarin alles gedeeld moet worden willen websites als facebook altijd graag weten waar je bent, wie je bent en wat je aan het doen bent. Afbeeldingen moeten getagd worden zodat iedereen dat kan zien. M.a.w. elke pedo kan zijn slachtoffers uitzoeken en weet exact waar te zoeken. Handig toch? Elke inbreker weet exact wanneer u op vakantie bent, wie er op het huis past en wanneer. Makkelijker kunnen we het ze niet maken.

Alle websites die voorzien zijn van I LIKE buttons e.a., social media buttons weten precies wie u bent. Daar zorgt het script dat achter de knop zit wel voor. Lekker handig want dan kunt u inloggen met uw facebook ID. En op facebook staan al uw privé foto's met al uw exif gegevens. Iedere crimineel die een beetje handig is, weet binnen de kortste meer van u dan u lief is. Ze hoeven uw computer niet meer te hacken, dat is veel te omslachtig. Ze hoeven u enkel te volgen op internet en aangezien velen hun data in the cloud parkeren....

Google, het grootste nieuwsgierige Aagje van het internet verzamelt foto's en afbeeldingen op het internet. Dat doet men door o.a. de tag (ALT en TITLE) uit te lezen in de html code maar ook door de EXIF data uit te lezen. En Google en ik weten alles zeg ik altijd. Want Google kan zoeken waar wij niet snel komen. Een klein lekje in de beveiliging van een website kan er voor zorgen dat de websnuffelaars, de zogenaamde robots of spiders, ongehinderd de foto data uitlezen. En als Google dat kan, kan iedereen met een beetje kennis dat.

De hele privacywetgeving en bescherming berust op het onvrijwillig afstaan van gegevens. Alles wat u echter doet door eigen actie, het drukken op een knopje, valt daar niet onder. Het uploaden van een foto ook niet. Softwarebouwers zijn geeks, nerds, wereldvreemde mensen met vaak weinig oog voor de realiteit. Zij bouwen zaken in als exif data die wellicht handig zijn voor de eeuwig zeverende amateur-fotograaf die exact willen weten hoe een foto is gemaakt maar ook handig voor mensen met bijbedoelingen. En dan is het verweer van de producent altijd dat de gebruiker akkoord is gegaan (met de kleine lettertjes in de voorwaarden) en had kunnen weten dat.....

Bij deze!

 

Terug naar boven | Terug naar index

Original Design w3.css * | Fotografie webwolf | © 2010-2018