Webwolf.be

Afdrukformaten

Genoeg pixels om af te drukken?


droopy

De eerste digitale camera's hadden nauwelijks pixels genoeg om de foto fatsoenlijk op het beeldscherm te tonen, laat staan af te drukken. Dat werd geleidelijk aan beter maar wie nog 'oude' foto's heeft kan bij de afdrukservice wel eens de melding krijgen dat de foto te weinig pixels heeft om een correcte afdruk te maken. Hoeveel waarde moet je daaraan hechten?

 

×

Waar wij bij de ene afdrukservice een max. formaat van 20 x 30 cm al een melding krijgen, zal de andere pas piepen bij 30 x 40cm. M.a.w., elke afdrukservice hanteert zijn eigen norm? Ja, soms maar er is een berekening voor en het is maar net hoe losjes men die berekening toepast. Bij een afdruk van 300 DPI en een resolutie van 3000 x 4000 pixels komt daar ca 10 x 13 cm uit. Dat doe je door de breedte van de foto (in pixels) te delen door het aantal DPI (Dots Per Inch). In ons geval zullen de meeste afdrukservices ook bij 10 x 15 nog niet beginnen te piepen vanwege een marge in die berekening. En het is maar net hoeveel marge de software mee heeft gekregen.

Want een foto-afdruk wordt van dichtbij bekeken en die wil je graag scherp hebben, dus drukt men het liefst in 300 dpi af. Maar bij een canvasprint van 50 x 75 of groter wordt men niet geacht er met de neus vlak voor te staan. Dus onscherpte valt minder op en dus halen de meeste drukkers de DPI omlaag naar 150 of minder. En zal diezelfde afdrukservice dus niet beginnen te mekkeren bij een canvasprint maar bij dezelfde foto in een album wel! De afdrukwaardes die wij meegeven aan onze foto's hebben een ruime marge en zijn gebaseerd op de gemiddelde waardes die de fotobewerkings software ons geeft.

Kortom, u hoeft dus niet meteen te wanhopen als een afdrukservice een melding geeft dat er niet voldoende pixels aanwezig zijn. Want tenzij u de ogen van een roofvogel heeft, zult u in de praktijk niet altijd de tekortkomingen zien. En laat u niet van de wijs brengen door de techneuten op internet die 2 foto's vergelijken. U heeft immers maar 1 foto aan de wand en dus is dat vergelijk er niet! En voor die foto in dat foto album onscherp wordt, moet je toch al wel aardig een eind buiten de waarden afdrukken. Maak gewoon een testprint op uw eigen printer als u het niet vertrouwd. En dan nog, afgedrukt op glad gestreken fotopapier is het al weer een stuk scherper.

Tip: Mocht een foto service blijven 'haken' op een te lage waarde is de oplossing vrij simpel; vergroot de foto tot aan de gewenste basiswaarde (en daarna mogelijk iets verscherpen). Voor vergroting tot 15% zal het resultaat er niet al te zeer onder lijden.

 

Terug naar boven | Terug naar index

Original Design w3.css * | Fotografie webwolf | © 2010-2018