Simpel Solutions

De Titanic werd gebouwd door professionals, de Ark van Noah door amateurs. Je hoeft geen raktettechnologie te hebben gestudeerd om een website te kunnen maken.

Alles wat er nodig is gezond verstand, een paar meter tekst en een paar foto's om de zaak op te leuken. En een kop koffie wil ook nog wel eens helpen.

404 error

Als je 404 errors wilt gaan verzamelen, is een linkpage daarvoor een pima middel. Ter verduidelijking; 404 ERROR pages zijn pagina's die de server toont als een pagina niet meer bestaat. Het is dan ook de grootste plaag van startpagina's en wiki's als Wikipedia.

Je probeert een bronvermeling met een link te plaatsen of een servicepagina te maken met links naar andere bronnen. Dat gaat goed zolang de webmaster van de website waar je naar linkt, zij/haar pagina's niet verplaatst of verdwijderd. Hetgeen dus bijna altijd gebeurt. Met als gevolg zogenaamde 'dode links' op uw zo zorgvuldig samengestelde pagina. En een plaats op het strafbankje in de Google ranks.

En als u het nog erger voor uzelf wilt maken, plaats dan een pagina binnen het kader van zogenaamde retourlink verzoeken. Sommige webmasters van startpagina's e.d. eisen bijvoorbeeld een retourlink als ze een link naar uw website plaatsen. "Nou, dan maar niet" zou mijn antwoord zijn. Als men een startpagina of portal wil maken heeft het mijn zegen. Maar als je moet leven van de links die worden aangebracht, lijkt mij dat je dan graag die links wilt verzamelen. En dat doe je niet door anderen te willen dwingen hetzelfde te doen. Want mijn website is geen linkenverzameling en het is ook niet de bedoeling om er eentje van te maken.

En dan zijn er nog linkruilprogramma's en andere best wel leuke initiatieven waarbij u uw website kunt aanmelden. Machtig prachtig allemaal maar even zinvol als een stratenmaker op zee. Bovendien wordt het door de zoekmachines bestraft omdat links naar mindere pagina's of pagina's met dubieuze inhoud, en linkpagina's worden als zodanig beschouwd, ten koste gaat van uw eigen ranking. Kort gezegd, het kan u enkel strafpunten opleveren.

Moet je dan helemaal geen links aanbrengen?
Uiteraard kunt u links aanbrengen naar andere websites en hun pagina's. Zeker als deze relevant zijn aan de uwe. Een link naar een infopagina van Wikipedia zal u zeker geen strafpunten opleveren. De stelregel is domweg of de pagina waarnaar u linkt een meerwaarde is voor de gebruiker van uw website. Indien mogelijk echter, link naar de root van het domein en neem niet klakkeloos de links over uit de url balk. En soms is het handig indien er een interne zoekmachine op de doelwebsite staat, deze een unieke zoekterm te leveren. Om vervolgens of het resultaat of de zoekterm over te nemen als link. Mocht de pagina verplaatst worden, zal die interne zoekmachine hem altijd weer vinden.

Kortom; hyperlinks zijn een prachtuitvinding maar niet alles wat mogelijk is, is ook altijd wenselijk. De techniek houdt zelden rekening met menselijke factoren en als de mens wijzigingen aanbrengt, blijft de techniek zichzelf herhalen. Dus wees kritisch bij het aanbrengen van externe hyperlinks.

Vorige pagina